Steun het wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek!

Stichting AF Deutman oogheelkunde researchfonds

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 350.000 blinde en slechtziende mensen. Vanwege de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren fors toenemen. De belangrijkste oorzaken van blindheid zijn maculadegeneratie, glaucoom en diabetische retinopathie. Naast de oorzaken die samengaan met die vergrijzing, zijn er erfelijke netvliesaandoeningen die al vanaf de geboorte of op tienerleeftijd tot blindheid kunnen leiden.
Wetenschappelijk onderzoek naar deze oogziekten kan ons vertellen welke factoren nodig zijn voor een normaal functioneren van het oog en welke afwijkingen leiden tot slechtziendheid en blindheid. Met deze informatie kunnen we nieuwe behandelingen ontwikkelen zodat we in de toekomst blindheid kunnen voorkomen.
De afdelingen oogheelkunde en genetica van het Radboudumc werken al jaren succesvol samen in dit onderzoek. Aan het onderzoek werken oogartsen mee die patiƫnten en families onderzoeken met verschillende vormen van blindheid en slechtziendheid. Daarnaast zijn er genetici die in het laboratorium de genen opsporen die deze oogziekten veroorzaken en nieuwe behandelingen ontwikkelen. Hoogstaand wetenschappelijk onderzoek is tijdrovend en kost veel geld. Om de oorzaken van oogziekten beter te begrijpen en om nieuwe behandelingen te ontwikkelen hebben we daarom uw steun nodig.